Prawdziwa żywność :na przykład sok z młodego jęczmienia.

Jedna róża może być mi całym ogrodem, jeden przyjaciel- całym światem . Leo Buscaglia

….a jeden dobry napój – prawdziwym eliksirem życia – chce się dodać po analizie badań dra Yoshikidy Hagiwary, który, poszukując idealnej żywności  przebadał ponad 250 środków spożywyczych zawierających chlorofil i doszedł do wniosku, że najlepszym jest sok z młodego jęczmienia . 

Piszę o tym teraz, ponieważ właśnie w tej chwili dostępne są na polach młodziutkie źbła jęczmienia, o które wystarczy poprosić rolników (nie omieszkając dopytać, czy aby nie były już spryskane chemią ) i zmiksować wyjątkowo odżywczy napój. Oczywiście młody jęczmień znalazł się i w handlu, ale kto ma dostęp do pola pełnego rogów obfitości, jakimi są te wspaniałe „trawki „, proszę nie zwlekać : to kapitalna, sezonowa, odżywcza bomba, wg dra Hagiwary , „być może najbardziej optymalne pożywienie świata” .

Z „najbardziej ” to pewnie bym się trochę powstrzymała, ponieważ wszelkie ekstremizmy nie należą do najzdrowszych : ), ale rzeczywiście jest młody jęczmień żywnością niesamowitą:

-chlorofil ( niezbędny przy wszelkich słabościach organizmu  )-skondensowaną energię Słońca i witalność Ziemi

-dwa razy tyle wapnia, co mleko ( no, mleko wcale nie ma go aż tak wiele w porównaniu z truskawkami czy ananasem, więc nie można się zachłystywać : ),

-mnóstwo vit. B 12 , poza tym vit. C, E, K , F, A , B1 ,B 2

-m.in. selen, miedź, cynk, siarkę  

-5 razy więcej żelaza niż szpinak ( ten ostatni też nie zawiera go aż tyle, ile chcielibyśmy wierzyć oficjalnym źródłom, niestety są one efektem nigdysiejszej „szpinakowej kampanii”, ale i tak jest to wszechstronne i korzystne warzywko )

– ponad 20 enzymów ( ponad 20 znaleziono, ale pewnie ma ich sporo więcej ) , m.in. SOD- dysmutazę ponadtlenkową (superoxid dismutase ), mającą, wedle aktualnych źródeł, pozytywny -bo spowalniający -wpływ na procesy starzenia, a występującą też w chlorelli . SOD jest ważna dla ochrony tkanek, w USA stosuje się ją przeciw tumorom mózgu , a że jej działanie jest doskonałe w związku z cynkiem, w młodym jęczmieniu tworzy świetny koktajl .

-aminokwasy – warto wymienić chociażby lizynę, valinę b.ważną w metabolizmie mięśniowym, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, metioninę …

-zielony ekstrakt jęczmienny to również łatwo przyswajalne białko oraz

-serotonina i tryptofan -podsumowując – prawdziwe bogactwo .

Czy tych parę informacji wystarczy, aby się zainteresować młodziutkim jęczmieniem ? Aby go nawet sobie, kto ma gdzie – posiać ? Mam nadzieję, że tak, ale żeby nie być jednostronną, pragnę przypomnieć, że sokiem z pokrzywy też gardzić nie należy : ) – byle zbieranej daleko od szosy i stref przemysłowych .

W kwestii ilościowej winnam jeszcze nadmienić, że dobroczynne możliwości młodego jęczmienia, w razie niemożności przyrządzenia soku, można  wykorzystać proszkując (mieląc ) go w stanie suchym lub drobniusieńko siekając.W formie proszkowej można wsuwać : ) po łyżce zielonego ekstraktu rozpuszczonego w szklance letniej wody ( byle nie gorącej ! ) dwa razy dziennie, w formie soku – jednak szklanka dziennie przez miesiąc w zupełności wystarczy dla pobudzenia witalności organizmu .Może nie będzie nadużyciem wspomnienie, że sok z zielonego jęczmienia został w ocenie dra Hagiwary zaliczony w poczet doskonałych środków obrony organizmu przed promieniowaniem radioaktywnym – ja bym raczej powiedziała, że środków wspomagających neutralizację efektów nadmiernej radiacji, ale nie będę się spierać o szczegóły : ) .

Jeżeli ktoś spyta : „Dlaczego pić go nie dłużej niż miesiąc ? ”

Odpowiem :

A przez ile czasu mamy do dyspozycji zielony, młody jęczmień ?

W przypadku pokrzywy czas możliwości jej spożycia jest odpowiednio dłuższy, jednak i tu proszę nie przesadzać : najlepsza jest majowa, wtedy też suszymy na zimę, jednak w mniejszych ilościach i pamiętając o ok. miesięcznych przerwach możemy popijać lub pojadać w sałatkach pokrzywę przez cały sezon , w którym ją widać w postaci zielonej : )

Proszę pamiętać o sezonowości środków spożywczych i jej znaczeniu w naturalnym cyklu naszych organizmów, a wszystko stanie się prostsze .

_____________________________

O młodym jęczmieniu w internecie: santedesfemmes.com, „Le role de l’oestrogenes et…..”

I książki:

Dr M.R. Swope „Green Leaves of Barley”

B. Simonsohn „Gerstengrassaft -Powerdrink und Verjungungselixier”  Windpferd Verlag

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s