Woda, słońce …żniwa .Kiedy zbierać, żeby mieć pożytek.

Lato do tej pory nas nie rozpieszczało . Parę dni wrzątku, potem znów ulewy- wszyscy wiedzą , jak było .Lamenty ogrodowiczów, że „za dużo wody” przyjmuję jednak z pewną wątpliwością .Nie mówię tu rzecz jasna o Powodzianach, gdyż na ich terenach faktycznie było ZA dużo. Mówię o tych, którzy normalnie podlewają, a teraz nie musieli ….ale przeważnie podlewali przed ulewami, „bo lato, bo nie spodziewali się, że „będzie lało”. Nie odczekali, czy będzie naprawdę sucho, o nie, lali.A później, że „plaga ślimaków”, że zgnilizna . Slimaki zawsze rozmnażają się wyjątkowo dobrze tam, gdzie człowiek podlewa bez opamiętania .Dla wielu będzie to co najmniej dziwnym, że trzeba zdać się na naturalną wilgoć ( chyba , że prawdziwa susza i istnieje niebezpieczeństwo utraty zbiorów ) , bo „zawsze podlewali” .

No i źle: rozleniwili rośliny, glebę , zaprosili ślimaki .Człowiek ma to do siebie, że kombinuje ; ), aby mu było lepiej, tyle , że najczęściej przekombinowuje .

Tego roku więc i ślimaki i zgnilizna i pleśń….

Dopilnujmy więc chociaż dobrego zbioru (jeżeli coś zostało), a jeżeli kupujemy warzywa i owoce na rynku – pytajmy, kiedy zostały zebrane – sprzedawcy przeważnie nie będą wiedzieli, jaki był znak (nie wymagajmy zbyt wiele : ), nam wystarczy dzień kalendarzowy, pozycję Księżyca znajdziemy przecież wszędzie )to bardzo ważne, jeżeli chcemy coś przetworzyć lub przechować.

Kalendarz księżycowy jest niezbędny do dalszego, korzystnego postępowania ze zbiorami.

Do bezpośredniej i szybkiej konsumpcji możemy kupować to, co zostało zebrane w każdym praktycznie dniu (bo już nie będę męczyć, że to z samego nowiu jakieś takie mało wartościowe 🙂 będzie ).Inaczej ma się rzecz z przetworami.

Oszczędźmy sobie roślin zebranych w dniu Panny , w te dni powstrzymajmy się też od przetwarzania: to świetne dni na prace w ogrodzie, ale nie na zbieranie -wyjątkiem jest zbiór pokrzywy do bezp.picia, sałatek , zup – ani przetwarzanie -produkty będą trzymały się słabo, mogą pleśnieć,
konsystencja też nie zadowoli- mówię o np. konfiturach przyrządzanych bez sztucznych dodatków, „żel-fixów” etc. Jeżeli chcemy „na gęsto”, to przyrządźmy owoce w głębokiej, może być miedziana, byle wtedy nie owoce kwaśne – patelni .Kwaśne – w ceramicznej .Wymaga mieszania, zachodu, ale warto .Kiedy? Księżyc w znakach Ognia /Baran, Lew, Strzelec (najlepsze) /- tak przed pełnią, jak i po pełni.Prawie równie dobre będą znaki Powietrza: Bliźniak, Wodnik, Waga .Niektórzy mówią, że „tylko po pełni”, ale doświadczenie pokazało mi, że słoje robione przed pełnią zamykają się też nieźle, a smakowo zawartość jest „pełniejsza”, aromatyczniejsza .

Niektórzy radzą też poczekać z pewnymi owocami do przymrozków, ale po pierwsze nie czekają ptaki : ) , którym i tak wypadałoby co nieco zostawić : ), po drugie – nie przedkładam smaku /bo po mrozie owoc jest „kruchszy, delikatniejszy, pozbawiony w sporym stopniu goryczki/ nad wartością – owoce jarzębiny mają po mrozie mniej wit.C . Czy więc warto czekać „na smak”?

Jarzębina robiona z miodem i tak jest świetna – bez względu na zbiór w ciepłe dni. Dla mnie ważne jest też, aby zbierać w dni słoneczne, aby zatrzymać najwięcej energii słońca – tego potrzebujemy przecież w ciemne, chłodne wieczory .

Nie zapominajmy o własnych mrożonkach – do nich zbieramy owoce/warzywa też w dni jasne, suche i w te same zamrażamy – jeżeli zrobimy to w dni , kiedy Księżyc „stoi” w znaku Wody (Ryby, Skorpion, Rak) , po rozmrożeniu będą ciapowate : ), wodniste, niewiele da się z nich przygotować .

Warzywa korzenne można pakować do słoi w dnie korzenia, czyli Koziorożca, Byka (Panna odpada) ,ale nie mniej dobrze konserwują się w dni Lwa, zresztą do słoja z np.marchewką i tak dodajemy liście chrzanu, laurowe – zależnie do smaku, więc chodzi o całość : ).

Przetwory pakujemy do piwnicy/spiżarni/na regały kuchni w te same dni, w które robiliśmy, czyli byle nie w dni Ziemi (Panna, Byk, Koziorożec) -tak potraktowane nie będą pleśnieć, psuć się – warto .

Z bogactwa propozycji letnich skarbów chciałoby się wymienić wszystkie, by każdy w zimie mógł zaczerpnąć słońca : ), ale być może wtedy umknęłyby najważniejsze, więc po kolei będę polecać to co uważam na najwartościowsze .Niedługo się skończą morele .Proszę robić nie tylko konfitury, ale i -chociaż nie pochwalam alkoholu pitego codziennie i/czy w nadmiarze -nalewkę, bo od lat stosowana jest w leczeniu anemii, wspomagania serca i ogólnie systemu krążenia, od lat wnosi do domu zimą lato -nienachalnie : ), bo przetrawione .

Na 100 dojrzałych, pachnących moreli z 90 wyjąć pestki ( o umyciu chyba wiadomo, że myjemy: ) : )), wszystkie (i te 10 z pestkami) włożyć do odpowiednio dużego słoja, zalać spirytusem pokrywając owoce, zamknąć solidnie i odstawić w ciemni na 3 miesiące .Następnie zlać, dodać po 1/3 szklanki cukru brązowego lub miodu na litr wlanego spirytusu ,spokojnie odczekać ,aż płyn przejmie cukier, przefiltrować przez płótno do butelek , zamknąć i pozwolić jej dojrzeć przynajmniej pół roku. Moreli nie musimy wzbogacać innymi składnikami: klasyczna, czysta jest doskonała sama w sobie .Jeżeli chcemy eksperymentować, można dodać 2 liście mięty czy pobawić się z łączeniem z np.melisą czy różą, ale moim zdaniem to „przedobrzenie”, które jednak nie wychodzi na dobre ani w smaku ani we właściwościach, ale de gustibus …; )

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s